Forum Ekonomia AR Strona Główna  
 FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy •  Galerie   •  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Zaloguj
 Towaroznastwo. Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
To forum jest zablokowane, nie możesz pisać dodawać ani zmieniać na nim czegokolwiekTen temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Autor Wiadomość
Mikołaj
Administrator
Administrator


Dołączył: 26 Wrz 2006
Posty: 421 Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy

Płeć: Pan Magister Ekonomii

PostWysłany: Wto 20:22, 10 Paź 2006 Powrót do góry

Witam!

Bardzo prosze by w tym temacie jedynie zamieszczać pytania na koła Wink oraz wszelkie cenne uwagi dotyczące towaroznawstwa.

Wszelką dyskusje na temat związany z tym przedmiotem prosze prowadzić na forach grupowych!

Posty nie zawierające żadnej wartości merytorycznej będą kasowane - chodzi oto by za 2 miesiące nie musieć przeskakiwać na 10 strone w poszukiwaniu cennych informacji Smile

Pozdrowienia!


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Mikołaj dnia Wto 12:08, 06 Lut 2007, w całości zmieniany 4 razy
Zobacz profil autora
Tomaj_em
Doktor hab.
Doktor hab.


Dołączył: 04 Paź 2006
Posty: 174 Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Skąd: Poznań

PostWysłany: Wto 20:48, 10 Paź 2006 Powrót do góry

Więc.....
Pytania na towaroznastwo były bardzo proste:
1. Opisać pomieszczenie w którym będziemy dokonywać ocen.
2. Opisać metodę szeregowania.

Jeżeli kogoś interesuje 3 to wystarczy wyczerpująco odpowiedzieć na jedno pytanie

Jestem także w posiadaniu ksera z zagadnieniami na wszystkie koła.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Mikołaj
Administrator
Administrator


Dołączył: 26 Wrz 2006
Posty: 421 Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy

Płeć: Pan Magister Ekonomii

PostWysłany: Wto 17:33, 24 Paź 2006 Powrót do góry

Widze, że zbyt wiele osób nie miało ochoty pomóc innym ... no cóż mam nadzieje, że w przypadku pytań na drugie koło sprawa będzie wyglądała inaczej ...

UWAGA: Poniżej znajdują sie pytania na koło numer 2.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Wojtas
Administrator
Administrator


Dołączył: 07 Wrz 2006
Posty: 84 Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy

PostWysłany: Wto 17:41, 24 Paź 2006 Powrót do góry

Pyt na 2 kolo:
1. Temperatury podczas wypieku.
2. Czerstwienie. Co to jest i metody zapobiegania.
3. Metodyka produkcji pieczywa pszennego.

Pytanka takie dosyc nieprzyjemne. Przynajmniej dla mnie wiec proponuje wam sie pouczyc.

Pozdro i powodzenia na kole Wink


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Tomaj_em
Doktor hab.
Doktor hab.


Dołączył: 04 Paź 2006
Posty: 174 Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Skąd: Poznań

PostWysłany: Wto 18:51, 24 Paź 2006 Powrót do góry

Zgadzam sie z Wojtkiem to koło było trudniejsze i lepiej nie gadać bo ten młody koleś zabiera kartki.
Jeszcze pytanka z inmnych grupy:
- produkcja pieczywa żytniego
- opisać drożde
- rodzaje pieczywa i typ mąki!
- temperatura wypieku (pytanie powtórzyło sie u nas)
- produkcja pieczyaw pszennego (pytanie powtórzyło sie u nas)

Nich chociaż ze 4 osoby w grupie mają skrypty bo sie pluje. Przeczytajcie je chociaż raz to ćwiczenia bedą krócej trwały bo nasze miały bite 3h!!!!


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
zielaj
Doktor hab.
Doktor hab.


Dołączył: 28 Wrz 2006
Posty: 152 Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań

PostWysłany: Śro 21:46, 25 Paź 2006 Powrót do góry

--------------------------------------------------------------------------------
Pytania na drugie kolo (chleb)
1. Cechy organoleptyczne pieczywa podczas badania!
2. Co to jest siła pędu oraz podaj przykłady jej mierzenia.
3. Co to jest czerstwienie pieczywa (opisać i wykres)
4. Wartości odżywcze pieczywa.
5. Co powoduje sól dodana do ciasta a co powoduje dodana do pieczywa (upieczonego?)

Ćwiczenia trwają długo, a koło piszemy tak długo aż nie skończymy czyli jakies 15 minut, potem koleś zaczyna się powoli niecierpliwić i pytać się czy już ...

pozdro


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
listopadiusz
Magister
Magister


Dołączył: 24 Wrz 2006
Posty: 46 Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Skąd: się tu wziąłem

PostWysłany: Czw 10:55, 26 Paź 2006 Powrót do góry

Witam! Ja miałem takie pytania z "chlebków":

1. Wartość odżywcza pieczywa (w tym różniece między jasnym a ciemnym)

2.Jakie procesy biochemiczne zachodzą w ciescie podczas wypieku.

Powodzenia Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
madzior
Doktor
Doktor


Dołączył: 13 Paź 2006
Posty: 68 Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Skąd: Poznań

PostWysłany: Wto 21:28, 31 Paź 2006 Powrót do góry

Jeżeli jeszcze ktoś nie miał koła z towarów, dzisiejsze pytania:
1.Ocena punktow według....(podał jakieś nazwisko....żeby Was to nie zmyliło bo to "normalna" ocena punktowa)
2.Czym różni się produkcja pieczywa pszennego od żytniego
3.Wymień co obejmouje technologia produkcji peczywa
4.Siła pędu
5.Czerstwienie (co to i jak zapobiegamy)


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Mikołaj
Administrator
Administrator


Dołączył: 26 Wrz 2006
Posty: 421 Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy

Płeć: Pan Magister Ekonomii

PostWysłany: Pon 20:47, 06 Lis 2006 Powrót do góry

Jako, że koło z towarów z pieczywa zostało tylko ostatniej grupie w środę, a od wtorku rozpoczynają się sery ... zapraszam więc do zamieszczania pytań na 3 koło!



UWAGA : poniżej znajdują się pytania na trzecie kolokwium!


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Tomaj_em
Doktor hab.
Doktor hab.


Dołączył: 04 Paź 2006
Posty: 174 Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Skąd: Poznań

PostWysłany: Śro 21:49, 08 Lis 2006 Powrót do góry

Oto pytanka z serów:
opis sera szwajcarskiego
jakie dodatki stosuje sie do mleka z którego robi sie ser
jakie są wdy serów

Do osób które nie zdały kobieta powiedziała że mają sie nauczyć:
jak sie robi ser
etapy produkcji
cechy charakterystyczne poszczególnych typów
przykłady serów


POWODZENIA~!!


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Mikołaj
Administrator
Administrator


Dołączył: 26 Wrz 2006
Posty: 421 Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy

Płeć: Pan Magister Ekonomii

PostWysłany: Wto 22:52, 14 Lis 2006 Powrót do góry

Jutro ostatnie grupy mają koła ... jednak może komuś sie to przyda:

Oto wszystkie pytania o których dowiedziałem sie, że były (łącznie z naszymi dzisiejszymi):

1. Dojrzewanie serów twarogowych
2. Sery miękkie - wymień + podział
3. Powstawanie skrzepu
4. Nazwy serów - przyporządkuj
5. Charakterystyka i opis serów solankowych i z masy parzonej
6. Ser topiony - podział
7. Opisz ser szwajcarski
8. Dodatki do mleka
9. Wady serów
10. Produkcja serów
11. Cechy charakterystyczne poszczególnych typów serów
12. Porównać ser porośnięte i przerośnięte pleśnią
13. Co to jest renina

Pojawiły się u nas pytania ze skryptu ... jednak powiedzieliśmy Pani Magister, że tych nie miało być, więc dostaliśmy pytania zastępcze.

Osoby, które pisały dziś z grupą wieczorną (na 17) koło niech zgłoszą się - dostaną również pytanie zastępcze - będą mogły wyciągnąć ocenę.

Pozdrowienia!


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Mikołaj
Administrator
Administrator


Dołączył: 26 Wrz 2006
Posty: 421 Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy

Płeć: Pan Magister Ekonomii

PostWysłany: Nie 19:59, 19 Lis 2006 Powrót do góry

Poniżej prosze zamieszczać pytania na koło z tłuszczy

UWAGA: poniżej znajdują sie pytania na 4 kolokwium!


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Wojtas
Administrator
Administrator


Dołączył: 07 Wrz 2006
Posty: 84 Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy

PostWysłany: Śro 12:27, 22 Lis 2006 Powrót do góry

1. Proces przeestryfikowania(opisac).
2. Na czym polega produkcja margaryny, wymienic etapy.

Bylo nas tylko 6 i gosciarka sie troche wkurzyla ze wiara olewa tluszcze i powiedziala, ze nikogo niewpusci z nieobecnych na cwiczenia do innej grupy. A kolo i tak musza zdac. Mozecie miec problemy bo chyba wymysli dla ludzi ktorych niebylo specjalne pytanka. Radze wiec przyjsc na cw zwlaszcza, ze jak widzicie wyzej pytania nie byly zle. Ciesze sie ze mam juz tluszcze z a soba Wink


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
ana
Student
Student


Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 2 Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 22:58, 23 Lis 2006 Powrót do góry

1. proces uwodornienia
2. jakie dodatki stosuje sie w produkcji margaryny (czy jakos tak)


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
zielaj
Doktor hab.
Doktor hab.


Dołączył: 28 Wrz 2006
Posty: 152 Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Poznań

PostWysłany: Pią 0:51, 24 Lis 2006 Powrót do góry

1. Sposoby wyodrębnienia tłuszczów roślinnych
2. Wymienić procesy utwardzania oraz opisać przeestryfikowanie

UWAGA!!!!
Od przyszłego tygodnia na wejściówkę bedą tez obowiązywały pytania z masła Exclamation Exclamation Exclamation (wcześniej tego nie było), co do ostatniego pytania dot. liczby nadtlenkowej, efektu dymienia, próby kreisa to z tego co sie dowiedziałem w Piątek po wykładzie tych pytań NIE BĘDZIE Exclamation Exclamation Exclamation
Pozdro


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez zielaj dnia Sob 1:12, 25 Lis 2006, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:      
To forum jest zablokowane, nie możesz pisać dodawać ani zmieniać na nim czegokolwiekTen temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi


 Skocz do:   



Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001/3 phpBB Group :: FI Theme :: Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)